От къде да си осигурим домашен любимец - куче

Когато искате да си вземете куче от чистокръвна порода винаги го избирайте от утвърдил се и доказал се стопанин. За да установите контакт с такива стопани, които развъждат чистокръвни породи може да се свържете с някой от киноложките клубове във вашия район и те да ви свържат. След като имате контакти на стопаните, свържете се с тях за да проверите дали имат налични малки кученца. При стопаните известни с добра селекция може да е нужно предварително да си запазите кученце. Бъдете търпеливи тъй като е много ценно да се сдобиете с подходящия домашен любимец. След като разберете, че някой от стопаните има кученца за продаване си уговорете среща с него, за да отидете да видите малките. Не взимайте много хора с вас, тъй като те може да смутят малките кученца. Не се доверявайте на стопани, които отказват да ви приемат на посещение за оглед, не желаят да покажат майката на кученцата или да покажат условията, при които са отглеждани. Хората, които развъждат кучета обикновено са много заети и може да откажат да ви приемат без предварителна уговорка, но от друга страна пък стопаните с добра селекция ще бъдат горди да ви покажат малки кученца и условията, при които са отглеждани.
Когато се срещнете с такъв човек бъдете в очакване щателно да ви интервюират за вашето положение, за това колко знаете за отглеждането на куче и защо искате точно тази порода. Стопаните искат да знаят, че потомството което те са отгледали с голямо внимание ще отиде в подходящи домове. Но тези сериозни изисквания ще ви подсигурят за качеството на кучето, което ще вземете. Кученцето от такъв източник ще бъде много внимателно избрано, майката ще е отглеждана при най-добри условия и малките ще са израсли при висок стандарт.
Посещението ви вероятно ще бъде позволено, когато малките кученца навършат три или четири седмици и тогава ще имате възможност да изберете вашето кученце. Ще се върнете да го вземете, когато то стане на възраст около 8 седмици. Ако във времето, когато са настъпили тези 8 седмици имате неотложни ангажименти, които ви пречат да започнете да отделяте голямо внимание на кученцето или пък ще бъдете на почивка, то е най-добре да се уговорите със собственика да го отглежда още малко при него докато се освободите.
Когато правите своя избор търсете уверено, игриво и живо кученце с бляскави, искрящи очи, лъскава козина и без секрети около носа и очите. Това ще бъде здраво куче, чиито ребра не са изпъкнали или чието коремче не е непропорционално голямо. Избягвайте ленивите и мудни кученца, а се ориентирайте към общително куче. Кученцето трябва да бъде смесица измежду привлекателност, пакостливост, любопитство, чувствителност, игривост и спокойно, когато спи.
Стопанинът, който ви го продава ще ви даде напътствия относно храненето на кученцето, както и за паспорта, в който трябва да се вписват ваксинациите, регистрацията му в кинеложките клубове и родословното му дърво. Ако кученцето не е преминало вече през всички необходими ваксинации, то стопанинът трябва да ви уведоми за това от какво още се нуждае малкото куче.
Стопаните понякога имат за продан и по-стари кучета на много разумни цени. В повечето случаи едно такова куче също ще ви предложи много щастливи години на компания и обич. Те са идеални за хора, които считат че малките кученца са твърде темпераментни за тях.
Ако решите да си вземете куче от зоо магазин или развъдник, то искайте да ви дадат документ за произхода на кучето и да се уверите, че няма наследствени заболявания. Уверете се също така и за условията, при които е отглеждано кучето. Вероятно не искате да стимулирате развъдници и търговци, които отглеждат кучетата в мизерни условия.
Ако пък изберете да си вземете мелез или някаква кръстоска то цената на такова куче очевидно ще много по-ниска от чистокръвните породи. Ако вземете вашият любимец от приют за кучета, то вие ще имате удовлетворението, че ще се грижите за животно, което е в голяма нужда-да бъде в сигурно и обичащо го семейство. Но бъдете внимателни тъй като ако вземете малко кученце, за което не знаете кои са родителите, няма да имате представа колко голямо ще порасне и какви характеристики ще развие. Ако вземете куче от спасителните центрове за кучета, то разберете причините за неговото присъствие там. Кучета, които са били изоставени или малтретирани от предишните си собственици може да имат проблеми с поведението, което ще отнемат време и търпение, за да се коригират. Други пък може да са прекалено темпераментни за вашите условия.
Ако познавате някои, чиято кучка е родила инцидентно поне ще имате представа какви размери може да достигне малкото куче. Във всички случаи вие трябва да държите на критериите такива каквито бихте имали при избирането на чистокръвни породи – опитайте се да изберете това куче, което изглежда щастливо, здраво и уверено. Повечето хора смятат, че най-добрият избор е на кучето, което най-много ви се зарадва и привлича вниманието ви да го вземете.


Ключови думи: куче, произход, развъдници, условия за избор на куче