Социални инстинкти на кучето

Кучето е адаптирало своето поведение така, че да е от полза на хората. Като домашен любимец кучето е добро за компания и приятел, също и за работа, то може да бъде научено да извършва множество полезни задачи. За разлика от котките, които си избират кога да ви удостоят с компанията си, кучето е безпрецедентно и надеждно както да дари внимание и обич, така и да получи.
Кучето, както своите предшественици вълците живеят в общност. Социално поведение може да се види след като бъдат събрани група от кучета за определен период. В този период те ще определят йерархията между тях. Ако сложите ново куче в сформиралата се вече глутница, то между тях ще започнат конфликти докато се установи новия йерархичен ред.
В домашна обстановка семейството се явява глутницата на кучето. В този смисъл е важно човекът да се покаже като доминиращ, като в противен случай кучето ще създава проблеми. Ако кучето е послушно и уважава и обича своя стопанин, то ще може да бъде тренирано да отговаря на различни команди. За кучето е естествено да живее при такива взаимоотношения и за него не е недостатък, че не е лидер.
Съществуват много начини, които да накарат вашето куче да ви уважава и да приема командите ви. Някой от тях са:
- Не позволявайте на кучето да спи във вашето легло. Ако го правите кучето може да реши, че може да ви управлява. В естествена среда само второстепенни животни биха споделили с други животни своето място.
- Не давайте на кучето храна от вашата маса и не му давайте от храната, която вие ядете. Споделянето на храна при кучетата е характерно за подчинените индивиди.
- Ако пък времето ви за вечеря съвпадне с това на кучето, то се нахранете първо вие, а после нахранете и него.
- Ако кучето е стъпило на място откъдето има вашата височина, то също може да реши, че може да е лидерът в къщата.
- Винаги правете така, че кучето да ви прави път като е застанало на пътя ви. Ако то е легнало на пътя ви не се опитвайте да го заобикаляте или прескачате, а го накарайте да се премести.
Тъй като кучето е социално животно то трябва да се научи как да живее с другите. Тренировките на кучето е желателно да започнат след като навърши 12 седмици. Най-доброто време за отбиването на малките кученца от майката е в периода между шестата и осмата им седмица. Тогава кучето ще започне добре да се адаптира към хората и все още ще може нормално да комуникира с други кучета. Ако кучето е отбито по-рано, то може да стане прекалено зависимо от хората. От друга страна ако кучето пък се остави да живее с майката и другите кученца и първият контакт с хора е след 13 седмица, то може никога след това да не успее да се адаптира добре към хората. Те ще останат страхливи, затворени в себе си и почти невъзможни за обучение.
Най-благоприятният период за стартиране на обучение на кучетата е преди дванадесетата им седмица. Кученцата се развиват бързо в първите четири седмици, но тяхното поведение тогава основно се свежда до това да се хранят и спят. Десет – петнадесет дни след раждането им те започват да отварят очи, като в същото време се подобрява слуха и обонянието им. След около четири седмици кученцата стават по активни и започват да си играят със своите братчета. Това бележи началото на процеса, когато кучетата започват да се учат да живеят с другите. Въпреки, че кученцата не трябва да излизат навън и да се срещат с други кучета преди ваксинацията им, те могат да се срещат с хора от всякакви възрасти. Ако нямате деца, то покажете кученцата на други деца и съседи. Поканете и по-стари хора за да се научи, че не всеки иска да играе с него постоянно.
След като приключат ваксинациите на кучето изведете кучето ви, където е възможно и позволено. Заведете го в групи за обучение на кучета, не само заради обучението, но и за да срещне други кучета. Накарайте го да свикне с непознати и то да се научи да се държи приятелски, но не трябва да се прекалява в сприятеляването му с непознати хора. След този първоначален период поведението на кучето се променя бавно, но като вече зряло животно, то ще бъде по-отзивчиво на тренировки.


Ключови думи: кучета, инстинкти, обучение, глутница, период за обучение, социализиране на кучето