Здравни проблеми при кучета - порода Немска овчарка

Решите ли да отглеждате куче от тази порода е много важно да го вземете от авторитетен развъдник, където кучетата се селектират и се тестват преди разплод за различни генетични проблеми. Немската овчарка има наследствени заболявания, които трудно се откриват в ранна възраст, затова е необходимо да сте сигурни, че кученцето има здрави родители.
Най-характерните и често срещани заболявания при породата Немска овчарка са:
Дисплазия на тазобедрената става: Това заболяване е описано за първи път при Немска овчарка. Отнася се за наследствено обусловено необичайно развитие на тазобедрената става, при което главата на бедрената кост е нестабилна в тазобедрената ямка. Кучета с това заболяване притежават плитки ацетабулуми („ямката на таза”) и промени във формата на главата на бедрената кост, в резултат на което не се образува стабилна и здрава става.
Признаците на това заболяване възникват обикновено след 4-6 месечна възраст и прогресивно се задълбочават. Животните с това заболяване трудно носят телесната си тежест особено след продължително движение, имат нестабилна, клатушкаща се походка, сутрин са схванати, трудно стават и имат промени в темперамента и куцота.
Диагнозата се поставя след рентгеново изследване от специалист.
Кучета с такова заболяване се изключват от разплод!
Дисплазия на лакътната става: в следствие на неправилно развитие (различни темпове на растеж) костите образуващи лакътната става са несъвместими, което довежда до болезнен артрит(възпаление на ставата). Заболяването се появява след 24 месечна възраст. Смята се, че генетично се предава и болни кучета трябва да се изключват от разплод.
Признаците на това заболяване са куцота с предните крайници, засягат се и двете лакътни стави с появата на подутини и болезненост. Тези симптоми се наблюдават при млади кучета между 6-12 месечна възраст.
Ако не се лекува заболяването състоянието на кучето ще се влоши, то ще ходи на 2 или 3 крака, а с напредването на възрастта и болката ще стане силна в следствие на артрита.
Диагнозата се потвърждава единствено след рентгеново изследване, а лечението е хирургично. Дори и след няколко хирургични интервенции, функцията на лакътя остава нарушена.
Паностеит: костно заболяване при едрите породи кучета между 6 и 18 месечна възраст. По-често се проявява при мъжките кучета отколкото при женските.
Болестта се характеризира с разрастване на костна тъкан в костно мозъчната кухина на дългите кости. Причината за това заболяване е все още неизвестна.
Признаците са настъпване на внезапна куцота без данни за причина от предшестваща травма. Куцотата се мести от единия на другия крайник.
Лечение: заболяването обикновено завършва със самостоятелно оздравяване. В острите етапи на болестта лечението е симптоматично с болкоуспокояващи лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди).

Болест на von Willebrand(vWD)
Това заболяване е наследствено и е разстройство в процеса на кръвосъсирването, и наподобява хемофилията при хората.
Симптомите са прекомерно кървене при нараняване. Кръвоизлив възниква след нараняване или след хирургическа интервенция. Кучета с това заболяване могат да развият и кървене от венците, кървене в стомах или черва, като в този случай ще се наблюдава кръв във фекалиите. Някои кучета с това заболяване могат да имат и кръв в урината или кървене в ставите. Кървенето в ставите се характеризира със симптоми подобни на тези при артрит.
Диагнозата се поставя след кръвен тест.
Лечението е чрез трансфузионна терапия на кръв от здрави кучета.
Много е важно да се откриват болните кучета и да се изключват от разплод!
Cauda equina синдром е заболяване на гръбначномозъчните нерви. Гръбначният мозък завършва в близост до първия лумбален прешлен в долната част на гърба. Влакнестите удължавания на гръбначния мозък носят името cauda equina („конска опашка”). Cauda equina синдром е сериозно състояние, причинено от компресията на нервите в долната част на гръбначния канал.
Необходимо е хирургическо лечение на Cauda equina синдром, защото ако се остави нелекуван може да доведе до трайна загуба на функцията на червата, контрола върху пикочния мехур и парализа на краката.
Кожни алергии това са заболявания, които доста често се срещат при домашните любимци. Най-често срещани са три типа на алергии: причинени от храна, от бълхи и от алергени, които се вдишват.

Злокачествени новообразования (тумори)
Симптомите са им различни в зависимост от вида на тумора, както и лечението им

Хроничен повърхностен кератит (Панус)
Това е сериозно възпаление на роговицата на очите. Новото наименование на това заболяване е хроничен имунно медииран сух кератоконюнктивит. Причината за това състояние не е известно, в момента. Може да е имунен отговор на промените, настъпили вследствие от ултравиолетово лъчение. Това се базира върху повишеното разпространение на заболяването при по-високи височини. Заболяването се появява при млади кучета(до 2 годишна възраст) от породата немска овчарка.
Лечение се налага през целият живот на заболялото куче.
Стомашно усукване и преплитане на червата
Това е животозастрашаващо заболяване. Характеризира се с завъртането и изпълването с газ на стомаха. Наблюдава се при кучета от едрите и средни породи, от всички възрасти и при двата пола.
Причините са внезапни и енергични движения на кучето веднага след хранене и породна предразположеност.
Симптоми – кучето е в много тежко състояние, изпитва много силна болка и може да умре до 1-2 часа, стомаха е подут. Всички стопани, които притежават куче предразположено към това заболяване, трябва предварително да са подготвени и да могат да реагират бързо и да окажат своевременна помощ.

Перинеална фистула – ненормален отвор в областта на ануса. Това е много сериозно заболяване и ранното му откриване и лечение са наложителни.

Кардиомиопатии с този термин се означават всички болести на сърдечния мускул.

Недостиг на панкреатичен ензим
Това заболяване води до храносмилателни проблеми и до лошо усвояване на храната. Причина за недостиг на панкреатичен ензим най-често е атрофия на задстомашната жлеза. Кучета от породата немска овчарка имат генетична предразположеност към това заболяване.

Други статии за Немска овчарка:
Немска овчарка - произход и предназначение

Полицейска немска овчарка спаси тийнейджър самоубиец


Ключови думи: немска овчарка, болести, симптоми, лечение