Пситакоза (Хламидиоза) - заболяване по птиците

Заболяването Пситакоза е зооноза. Боледуват птици, които могат да предадат заболяването на човек. Вероятността вашият папагал или друга птичка-домашен любимец да са болни от това заболяване е малка, ако те не са били в контакт с други птици. Все пак това заболяване е зооноза и може да бъде фатално, както за птиците така и за човек, и е необходимо всеки собственик на птица да бъде информиран по този въпрос.
Причинител на заболяването е бактерия и лечението и при правилна диагностика е лесно, за разлика от много други птичи болести. Заболяването може да бъде фатално за хора, които са с подтисната имунна система (претърпели трансплантация на органи, болни от СПИН, и др.) и за птици, ако остане нелекувано. С ранно диагностициране и адекватно лечение повечето от пациентите напълно се възстановяват.

При птиците това заболяване в миналото е наричано „папагалска треска”, а сега технически правилният термин е Хламидиофилоза, но много хора го наричат Хламидиоза. Боледуват не само домашни любимци, но и диви птици, пилета и пуйки.

Бактерията причинител на заболяването се предава от птица на птица и от птица на човека, чрез вдишването на заразен фекален прах. Това е най-честият начин на заразяване - вдишването на бактерията от въздуха.
Понякога болна птица предава заболяването на друга птица устно, чрез кълване на пера. Човек може да се зарази също ако птица го клъвне и нарани неговата кожа или ако клюна на птицата е в контакт с неговата уста и лице.
Досега не са документирани случаи на заразяване на човек от човек, въпреки че теоретично е възможно.

Симптоми при птиците
Времето между заразяването и появата на първите симптоми варира от три дни до няколко седмици. Симптомите също могат да варират. По-принцип болните птици проявяват липса на апетит, загуба на тегло, летаргия, носни секрети, треперят и имат дихателни затруднения. Бактерията може да атакува и вътрешните органи на птицата, най-често това са черен дроб, далак, дихателни и храносмилателни органи.
Тези симптоми имитират много други болести при птиците, като инфлуенца, туберкулоза и аспергилоза. Единственият начин да разберем от какво е болна нашата птица е да посетим ветеринарен лекар и той след нужните изследвания да постави диагноза.
Възможно е птицата да е заразена, но да не проявява никакви симптоми на заболяване, а да разпространява болестта по други птици и хора.

Симптоми при хора
За хората болни от пситакоза са характерни симптомите, както при респираторните заболявания – втрисане, висока температура, изпотяване, главоболие, отпадналост, мускулни и гръдни болки, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, диария, задух и суха кашлица. Признаците се появява от три до 15 дни след заразяване. Заболяването може да варира по тежест от леки грипоподобни заболявания до тежка пневмония.
Ако имате болна птица или сте били изложени на риск от заболяването и притежавате симптоми, е важно да уведомите своя лекар за това.

Лечение
Лечението е успешно и лесно, ако правилно и рано се диагностицира болестта.
Лекува се с антибиотици, както при хората така и при птиците.


Ключови думи: птици, болести, симптоми, лечение, заболявания, пситакоза, хламидиоза