Порода Мопс – произход и характеристики

Породата Мопс се счита за една от по-старите породи, като е известно, че са създадени по-рано от 400 година пр.Хр. в Азия. Сред експертите все още има дебат за произхода на Мопс. Едни смятат, че е донесена от Далечния Изток от холандски търговци. Други предполагат, че Мопс произхожда от вид Пекинез с къса козина. Съществуват и мнения, според които Мопс е получен след кръстоска на малък Булдог или от миниатюрна форма на рядка порода френски Мастиф. Кучетата от породата Мопс са с набити и компактни тела с мека и къса козина. Цветът на тяхната козина варира от светло бежово до черно. Всички разновидности притежават черни муцунки и уши. Опашката им е навита нагоре към тялото, а на най-елитните екземпляри е двойно навита. Походката на Мопса е жизнерадостна и доста характерна. Височината на Мопса е 30-36 см при мъжките екземпляри и 25-30 см при женските. Теглото на мъжките кучета е 6-9 кг, а женските тежат 6-8 кг. Кучетата Мопс живеят между 12 и 15 години.
Породата Мопс са интелигентни, игриви и очарователни кучета, но са способни да вършат доста пакости. Мопсовете се разбират добре с други кучета и домашни любимци, дружелюбни са с деца и посетителите на дома, в който живеят. Поради своята интелигентност се поддават лесно на обучение. За Мопса е необходимо да знае кой е лидер в дома и съответно негов собственик, защото ако няма ясно изявен такъв, Мопса може да започне да показва охранително поведение и ревност към различни вещи и предмети.
Мопсовете са подходящи за отглеждане в апартамент. Те не издържат на студено и горещо време и се чувстват най-уютно на закрито при стайна температура.
Мопс са здрави кучета с къси прави крака. Те трябва да се разхождат ежедневно. Радват се на енергичните игри и ще имат добро здраве при редовни упражнения. Но внимавайте да не го преуморите, особено ако видите, че започва да диша тежко.
Гладката и къса козина е лесна за поддържане. Трябва да се измие и сресва с твърда четка и само когато е необходимо да се изполва шампоан. След къпане го изсушете бързо, за да се предотврати простуда. Гънките на лицето трябва да се почистват редовно.


Ключови думи: мопс, произход, характеристики, отглеждане, полови разлики, продължителност на живот