Чихуахуа – най-старата порода кучета на Американския континент

Чихуахуа е най-старата порода на Американския континент и най-малката порода в света. Родината и е Мексико, макар да се смята че са внесени от Китай. Внесена е в Европа в края на 19 век. Най-ценни и редки се смятат кучетата с тегло под 1,3 кг. Името на Чихуахуа произлиза от едноименния Мексиканския щат. От там тази порода е разнесена в целия свят. Тази порода се е считала за свещена сред индианските племена във времената преди Колумб.
Чихуахуа е порода малки кучета, които притежават обла глава и къса заострена муцунка. Ушите на чистокръвните видове от тази порода са изправени и заострени. Дължината на козината им варира, като има късокосмести и дългокосмести видове, а цветът им е светлобежов, пясъчен, кестеняв, черен или смесен от два цвята. Най-предпочитани разцветки са черно и светлокафяво, или смесените. Тази порода кучета са по-силни отколкото изглеждат на външен вид.
Височината на чихуахуа е 15-23 см, а теглото им е 1-3 кг. Продължителността им на живот е 15 и повече години.
Чихуахуа е куче, което е подходящо за компания. Дръзки, много живи и горди са, и човек лесно се привързва към тях. От своя страна чихуахуа също се привързват силно към своя собственик, особено ако той е изявен лидер. Тази своя привързаност чихуахуа изразяват чрез близане на собственика си по лицето. Чихуахуа са интелигентни кучета и лесно се поддават на обучение, но може да изисква търпение да ги обучите да ви защитават от крадци в дома. Важно е чихуахуа да се социализира още докато е пале, защото когато порасне може да развие „синдромът на малкото куче”(да напада по-големи от него кучета) или да скача и напада хора. Възможно е чихуахуа да се привърже до такава степен към своя собственик, че дори да изпитва ревност и да го следва неотлъчно. Тази порода не е подходяща за малки деца, защото е възможно чихуахуа да се държат агресивно към тях. Повечето хора собственици на чихуахуа смятат, че понеже са дребни кучета не им е необходима разходка. Това не е така, те също се нуждаят от излизане навън, за тях разходката е като психологическа стимулация и задоволява инстинкта им за миграция.
Заради своят къс нос чихуахуа са предразположени да хъркат при дишане. Очите им са предразположени към изсъхване на роговицата и заболяване от глаукома. Склонни са към настинки, стрес, ревматизъм и заболявания на венците. При раждане е необходимо цезарово сечение и помощта на ветеринар, поради това че кученцата чихуахуа се раждат с големи глави. Особеност на кучета от тази порода е че имат фонтанела(меко място в горната част на черепа, където трите точки на черепа костно се срещат) на черепа, която може да остане отворена през целия им живот. Това прави кучетата податливи на наранявания.
Чихуахуа не харесват студеният климат и треперят, когато са на по-ниски температури. През зимата е необходимо да им обличате топла наметка, когато ги извеждате навън. Чихуахуа са подходящи кучета за отглеждане в апартамент.
Кучетата с къса козина е необходимо да ги почиствате само с влажна кърпа, а тези с дълга козина трябва да се сресват с мека четка. Къпането и на двата вида трябва да е 1 път месечно, като трябва да внимавате да не им влезе вода в ушите. Почиствайте им ушите и подрязвайте ноктите им редовно.


Ключови думи: чихуахуа, произход, характеристики, размери, тегло, продължителност на живота, болести, грижи, къпане