Сиамска котка – произход и характеристики

Въпреки немалкото съществуващи теории за произхода на Сиамските котки със сигурност може да се твърди, че те са потомци на добре обгрижваните и обичани котки от древният Сиамски град Ауда. Ауда е бил основан през 1350 г и е бил прочут като столица на Сиамските котки, но е бил опожарен и разрушен през Бирманската инвазия от 1767 г.
В националната библиотека в Банкок се намират ръкописи, отнасящи се за Ауда, в които има описание на древни котки с тъмни опашки, уши и лапи, с бяло тяло и със сини очи, които през нощта проблясват с червен оттенък. Древните котки от Сиям са живеели на групи и този факт е допринесъл за запазването на тяхната порода чиста. Единствено членове от Кралското семейство са притежавали Сиамски котки. Те са вярвали в “ Скрита сила” , намираща се в котките и са ги подарявали само на хора с особени заслуги – рицари или благородници. Сиамската котка е присъствала в Белия дом по времето на американските президенти Жералд Форд и Джими Картър. В наши дни сиамската котка е на пето място по разпространение сред всички породи.
Сиамската котка се отличава с интелигентност и лесно обучение на различни команди и трикове. Сиамките са атлетични и любопитни, те много се привързват към своите собственици и дори желаят да споделят с него една възглавница за сън.
Нещо което трябва да знаете за сиамските котки е че козината им потъмнява с напредване на годините им. Сиамските котки са много гласовите и тяхното мяукане прилича на бебешки рев. Трябва да се изключват от разплод кривогледите котки и тези с пречупени опашки.
Сиамските котки лесно може да бъдат разпознати по наситено сините очи с бадемова форма, по клиновидно оформената глава, прибраното, издължено тяло и големите заострени уши. Козината им е къса и в пигментите й се съдържат мутирали ензими, които допринасят за кремавата окраска на тялото им и за контрастиращото тъмно оцветяване на ушите, муцуната и опашката. Различните Сиамски котки могат да бъдат обагрени в различни нюанси, като тюленовo, шоколадово-кафяв, сиво-синкав или светло виолетов. Теглото на женските индивиди е около 2 до 3 кг, а мъжките тежат около 3 до 4 кг. Може да се каже, че Сиамските котки рядко се разболяват, но въпреки това породата има предразположеност към заболявания на венците и амилоидоза – заболяване, при което черният дроб се уврежда.
Сиамските котки са находчиви, много подвижни и забавни, но често стават настойчиви и започват да се намесват в живота на стопаните си. Не обичат да бъдат пренебрегвани и са доволни, когато са център на внимание, дори се възприемат по-скоро като хора, отколкото като котки.
Те носят строга индивидуалност и са много общителни със стопаните си, като често им повишават глас и не се отказват докато не получат това, което са поискали. Обожават присъствието им и винаги ползват тяхната компания, когато имат тази възможност. Описвани, понякога като екстроверти обикновено се привързват само към една личност. Същевременно те са изключително любящи, забавни и неусетно се превръщат в любимци на стопаните си.Може да бъде сигурен стопанинът им, че с каквото и да се захване, неговият сиамски любимец ще е винаги готов да помогне.


Ключови думи: котка, сиамска котка, произход, характеристики, особености, козина, полови разлики, обучение