Десетте най-невероятни мита за котките

1. Древният египетски бог Ра е приемал формата на котка, когато се е сражавал със силите на злото.

2. Според китайски мит котките произлизат от кръстоска между лъв и маймуна. От лъва котките са взели куража, възвишеността, грацията и силата, а пък от маймуните са взели любопитството, игривостта и пакостливостта.

3. Ърнeст Хемингуей, Марк Твен, Хенри Торо, Фредерик Шопен, Леонардо да Винчи и Рузвелт са обичали котки и са предпочитали тяхната компания пред компанията на кучетата.

4. Японската митология пък разказва за превръщащата се в дявол котка, която трябва да убие принцесата и приемайки нейната форма да омагьосва принца със силите на злото.

5. Управляващата класа на древен Египет смятали, че котките притежават божествени сили и предсказвали бъдещето по поведението и движенията на котката.

6. Обикновено котките имат пет пръста на предните лапи и четири на задните, но имат генетична предразположеност наречена полидактилия, което се изразява с появата на допълнителни пръсти на предните лапи

7. Котките рядко имат заболявания на опорно двигателния апарат. Вътрешната структура на котешките уши, която им дава невероятното умение за баланс ги предпазва от такива заболявания.

8. Вероятността белите котки да имат генетични слухови дефекти е много по-голяма от тази при котките с други цветове.

9. Според легендите котката от породата Манкс (котка без опашка) е загубила опашката си докато се мотаела на вратата на Ноевия ковчег. Нетърпеливият Ной хлопнал вратата и откъснал опашката на котката.

10. Съществува легенда, която обеснява пречупената опашка при сиамските котки. Според тази легенда Сиамска принцеса пречупвала опашките на котките в двореца и поставяла на тях пръстените си докато се къпела. По този начин тя смятала, че скъпоценностите и са защитени от кражба.


Ключови думи: котки, легенди, митове, невероятни истории, сиамска принцеса