История на опитомяването на домашните котки

В сравнение с кучетата и конете, котките са претърпели по-малки промени в поведението и анатомията си вследствие на своето опитомяване. Причината за това, е че опитомяването на котките е отнело доста по-малко време в сравнение с други животни. Взаимоотношенията между човека и котките започва във времето когато хората започнали да се занимават със земеделие. Египетската и Месопотамската култура развили земеделието си до нива да произвеждат повече от нуждите им и започнали да съхраняват натрупаният излишък от продукция за извънредни ситуации или просто продавали продукцията си. С прогреса обаче се появили и проблемите. Гризачи започнали редовно да опустошават складовете за зърно и освен това да разнасят опасни болести сред населението. Точно това е времето когато древните цивилизации са започнали да разчитат на котките за премахването на вредителите. Това е и началото на опитомяването на котките, които са естествения регулатор на популациите от гризачи.
Африканската котка е била разпространена в древността в северна Африка. Това е и вида котки, които египтяни и месопотамци са извикали на помощ. С размери малко по-големи от сегашните домашни котки, тези котки бързо са привикнали към домашния живот. Котки с подобни размери е имало и в Европа. Те обаче били по-буйни и страхливи и по-трудно се поддавали на опитомяване. В Азия китайците също са опитомили котки и са допринесли за множеството дългокосмести азиатски видове котки, които живеят днес.
В древен Египет, опазването на реколтата било толкова важно, че котките бързо прогресирали от обикновени мишеловци до почитани създания оприличавани с египетката богиня на плодородието Бастет, която била с глава на котка. Египетското население толкова много почитали котките, че изнасянето им извън страната било забранено с векове. За известен пероид от време дори наказвали със смърт за убийство на котка. Ограниченията важели докато римски и вавилонски моряци не започнали да пренасят котките в други държави, правейка я популярна навсякъде в известния тогава свят.
В по-късни времена религиозни фанатици вярвали във връзката между котките и магьосничество, като ги оприличавали на служители на вещици и дяволи. Това довело да масово избиване на котки. Тази злонамереност към котките довело да некотролируемо развитие на популации от гризачи. Именно увеличената популация на гризачите е довело до масовото разпространение на смъртоносни болести убили милиони хора.
След 17 век, котките отново се върнали на почит. Отчасти това било заради повишения интерес към тях на хора на изкуството заради красотата и грацията. От друга страна възвърналия се интерес към котките идва от тяхната чистоплътност и научните открития за микробите и начините за разпространие на болести. В последствие котката се превръща в любим домашен любимец на аристократи и артисти, които започнали и селекции на различни породи.


Ключови думи: котки, опитомяване, история, домашни котки