Куче с шест пръста – най-рядката порода в света

На пръв поглед те не изглеждат по-различни от другите кучета. Имат четири крака, опашка, четири лапи и .. шест пръста – да, точно така и то на всяка лапа. Допълнителните пръсти са първата индикация, че породата Люндехунд(Lundehund) не е като другите кучета. Люндехунд е най-рядката порода кучета в света и все още е малко известна. Породата произхожда от Норвегия и тези кучета са се специализирали в лов на морски птици, от което са получили и името на породата си. В родината си те ловуват морски птици по стръмни скали и пещери по крайбрежието на Норвегия. В света в момента живеят около 1500 представители от породата. По време на Втората световна война тази порода почти изчезва вследствие на заболяване и били останали само 6 кучета.
В тази порода обаче не само шестия пръст е необичаен. Люндехунд са изключително гъвкави. Те могат да си завъртат главите на 180 градуса, да си извъртат краката на обратно, както и да лежат в напълно водоравна позиция, като краката им са разположени отстрани на тялото. Шестият пръст помага на породата да е добра в лова по мокрите хлъзгави скали. Те не го използват когато са изправени, а служат като всмукателни вентузи, които ги държат да не се хлъзгат. Друга уникална способност при Люндехунд, е че могат да си свиват ушите, така че да се предпазят от дъжд и ветрове. Гъвкавостта им позволява да се вмъкват в тесни отвори в преследване на храната си.
В днешни времена специалистите по развъждане на кучета се опитват да възстановят числеността на породата, но проблем при тях е и че раждат средно по 2 до 4 малки наведнъж. Породата има генетично чревни проблеми, които водят до гладуване, тъй като някои от кучета не могат да абсорбират хранителните вещества от храната. За този проблем няма лечение, но болестта може да преодолява чрез специална диета.


Ключови думи: лундехунд,пъфин дог, куче с шест пръста,особености, характеристики, история